Google Adwords Reklam Saldırıları: Nedenleri ve Çözümleri
Hemen hemen herkesin başına gelebilecek bir durum olan Google Adwords reklam saldırıları, birçok kampanyanın bütçesinin hızla tükenmesine neden olabilir. Peki, bu durumun arkasında yatan sebepler neler? Yatırım yaptığınız paranın havaya uçması ve hiç kazanç elde edememeniz nasıl bir his? Özellikle Covid-19 pandemisi sonrası, sokağa çıkma yasakları ve alışveriş merkezlerinin kapanması, dijital medya ve reklamcılık sektörlerinde büyük bir büyümeye yol açtı. Bu durum, sahte tıklama ve benzeri yazılımların artmasına zemin hazırladı.
Dünya genelinde günde ortalama 4.5 milyardan fazla insanın internete bağlandığı ve bu kullanıcıların 2 milyarının üzerinde alışveriş yaptığı biliniyor. Bu da, Google Adwords arama ağı reklamlarının PPC (Tıklama Başı Maliyet) ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Bulunduğunuz sektörün rekabet gücüne bağlı olarak tıklama başı maliyet ödüyorsunuz. Eğer sektörünüz zor ve rekabet fazlaysa, maliyetler de artacaktır. Ancak durum bununla kalmaz; rakipleriniz, sahte tıklamalar ve botnet (DDOS) gibi saldırılarla bütçenizi tüketip kendi reklamlarının yayına devam etmesini sağlayabilirler. Bu tür saldırılar sonucunda, aylık 100.000$’dan fazla bütçe kaybı yaşanabilir.
Google Adwords Sahte Tıklama Nedir?
Adwords reklamları için ayırdığınız bütçenin verimsiz bir şekilde ve kısa sürede tükenmesine neden olan çift tıklamalar veya botnet (DDOS) saldırıları, sahte tıklamalar (geçersiz tıklamalar) olarak adlandırılmaktadır. Rakiplerinizin bu tür saldırıları yapması veya yaptırması, sizin çok kısa bir süre içinde reklamdan düşerek müşteri ve ziyaretçi kaybetmenize yol açar. Bu tür saldırılar, hem size hem de sektörünüze ciddi zararlar verebilir. En büyük kazancı ise Google Adwords elde eder. Ayakta kalabilmek için günlük bütçenizi artırırsınız; ancak saldırılar devam ediyorsa, bu hamleleriniz tamamen yanlış ve zarara yol açacaktır.
Saldırıları kimin gerçekleştirdiğini düşünüyorsunuz? Aynı sektördeki rakipleriniz mi, yoksa hizmet sunduğunuz alanda çalışan diğer firmalar mı? Bu soruların yanıtı her gün değişebilir. İyi bir analiz yaparak saldırıları engellemeye çalışabilirsiniz. Hedef anahtar kelime yerine kuyruklu anahtar kelimeler kullanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Reklam verdiğiniz anahtar kelimede rakiplerinizin sürekli üstte görünmesi, onların bilgisayarlarından ve telefonlarından reklamlarınıza tıklayıp bütçenizi tüketmelerine yol açabilir.
Google Adwords Sahte Tıklamaları Engelliyor mu?
Google Adwords Uzmanı olarak yıllardır reklam kampanyaları yürütmekteyim. Gerek kendi projelerimde, gerekse müşterilerimin projelerinde, yapılan saldırıların bir kısmı iade edilse de kayıpların oldukça fazla olduğunu belirtmeliyim. Profesyonel bir şekilde açılmış bir Adwords reklamı, saldırıların %95’ini önleyebilir. Adwords paneli, kapsamlı ve detaylı bir yapıya sahiptir ve ciddi bilgi birikimi ile tecrübe gerektirir.
%100 kazanç sağlamak istiyorsanız, profesyonel bir Adwords uzmanı‘ndan destek almanız önemlidir. Her geçen gün daha iyiye gitse de alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyleyebilirim. Bazı sektörlerde, özellikle saniyeler içinde bütçeniz tükenebilir; örneğin, beyaz eşya reklamları. Google, kendince tüm önlemleri almış gibi görünse de, ülke olarak statik IP üzerinde olduğumuz için hangi ziyaretçinin hangi IP adresine sahip olduğunu bilemeyiz. Çift gelen tıklamaları IP adreslerini bularak engelleyebiliriz. Bu az da olsa bir çözüm olabilir, ancak tam çözüm değildir.
Adwords Reklamıma Saldırı Var mı?
Adwords reklamlarınıza saldırı olup olmadığını öğrenmek için panelinizden kampanyalarınızın analizini yapmalısınız.
Adwords Reklamlarıma Saldırı Var mı? Nasıl Öğrenebilirim?
- Google Adwords panelinize giriş yapın.
- Tüm Kampanyalar > Kampanyalar > Sütunlar sekmesine tıklayın.
- Tıklamalar kısmından geçersiz tıklamaları işaretleyin.
- Sütun grubunu kaydedip uygula dedikten sonra sütunlar arasında geçersiz tıklamalar göreceksiniz.
Geçersiz etkinlik ve tıklama sayıları, önceki günlerle kıyaslandığında fazla ise, saldırı aldığınız anlamına gelir. Önlem almanız gerekmektedir. Google Adwords, kayıtlı olup hemen reklam vereceğiniz bir platform gibi görünse de, bu kadar basit değildir. Sahte tıklamalar ve saldırılara karşı profesyonel bir destek almanız gerekmektedir. İşinize odaklanırken, Google Adwords Uzmanlarımız reklamlarınızı yönetsin.
Neden Sahte Tıklama ve Saldırı Alıyoruz?
- Bulunduğumuz sektörde rekabetin yoğun olması.
- Rakiplerin acımasızlığı ve sektöre saygısızlık göstermesi.
- Rekabet oranını düşürmek için sahte tıklamalar yapılması; bu da bütçenizin tükenmesine yol açar.
- Daha fazla kazanç elde etme hırsı.
Bunlar gibi birçok nedenden dolayı saldırı alabilirsiniz. Bu tür saldırıları önlemenin çeşitli yolları bulunmaktadır.
Adwords Sahte Tıklamalar Nasıl Önlenir?
Reklamlarınıza yapılan saldırıları minimuma indirmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Kapsamlı ve eksiksiz uygulandıktan sonra gelen saldırılar umursanmayacak seviyeye gelebilir.
Adwords Sahte Tıklama ve Saldırı Önleme Yöntemleri
- Google Analytic ve Adwords‘ı entegre ederek kitle hariç tutmak.
- Gelen ziyaretçilerin IP adreslerini bularak engellemek.
- Google Arama Ağı iş ortaklarını iptal etmek.
- Google Adwords’de reklam vereceğiniz konumu ve hedefi iyi belirlemek.
- Remarketing (Yeniden Pazarlama) Reklamları vermek.
Google Analytics ve Adwords Entegrasyonu
Web sitenize gelen ziyaretçileri bir veri halinde toplamanız gerekmektedir. Bunun için öncelikle Google Analytics hesabınızı oluşturmalısınız. Yönetici > Mülk Oluştur > Web Sitesi > Devam Et yollarını takip ederek gerekli bilgileri doldurun. Karşınıza çıkan Global Site Etiketi (gtag.js) kodunu, web sitenizin <HEAD> ve </HEAD> etiketleri arasına yerleştirerek kaydedin. Bu şekilde Google Analytics kurulumunuz tamamlanmış olur.
Ardından Adwords hesabınızı Analytics ile birleştirmelisiniz. Adwords panelinize giriş yapın > Araçlar ve Ayarlar > Kurulum > Bağlı Hesaplar > Google Analytics tıklayın ve bağlamak istediğiniz siteyi seçerek işlemi tamamlayın. Bağlantıları yaptıktan sonra, Google Analytics hesabınıza giriş yaparak Yönetici > Kitle Tanımları > Kitleler kısmından hedef kitlenizi oluşturmalısınız.
Google Adwords Reklamlarında Analytic Kitle Hariç Tutma
- Google Analytics hesabınıza giriş yapın.
- Yönetici > Mülk > Kitle Tanımları > Kitleler yolunu izleyin.
- Kitleler kısmına tıklayın ve ardından Yeni Kitle > Yeni Oluştur seçeneğine tıklayın.
- Demografi kısmından Bilinmeyen (Unknown) seçin.
- Davranış bölümüne tıklayın. Oturum > 1 olarak seçin.
- Oturum Süresi Kullanıcı başına < 5 olarak belirleyin.
- Uygula butonuna tıklayın ve kitle adını “5 saniyeden az kitle” olarak yazın.
Bu işlemler, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yalnızca bir kez ziyaret etmiş ve sitede 5 saniyeden az zaman geçirmiş olanları hedef almanızı sağlar. Bu hedef kitleyi Google Adwords Reklamlarınızda hariç tutmak için Adwords Paneline geçiş yapmalısınız.
Google Ads (Adwords) Kitle Hariç Tutma
- Adwords panelinize giriş yapın.
- Hariç tutmak istediğiniz kampanyaya tıklayın.
- Hedef Kitleler > Hariç Tutulanlar (+) tıklayın.
- Gözat > İşletmenizle etkileşimde bulunma biçimleri > Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar seçeneğinde hedef kitlenizi seçin.
- Kaydet butonuna tıklayın.
Bu şekilde, Google Analytics ve Google Ads tarafından tanınan bu kitleyi hariç tutmuş olursunuz. Bir hizmet sağlayan firma olduğunuzu düşünelim; kullanıcılar web sitenizi ziyaret ettiğinde ya sizi arar ve hizmet alır, ya da çıkar gider. Bu durum, hedef kitlenizin bir daha gelmesine gerek kalmadan, rakip firmaların günlük aramalarından korunmanızı sağlar. Web sitenizi ziyaret eden tüm kullanıcıları hedef kitle olarak hariç bırakıp, yalnızca yeni kullanıcılara erişim sağlayabilirsiniz.
Gelen Ziyaretçilerin IP Adreslerini Bularak Engellemek
Google Adwords arama reklamlarında anahtar kelimelerle tetiklendiği için birden fazla tıklama alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Aynı ziyaretçinin belirli aralıklarla gelip reklamınıza tıklaması, bütçenizin boşa gitmesine neden olacaktır. Bunun önüne geçmek için Google Adwords önlemler almaktadır, ancak bu önlemlerin yeterli olup olmadığı tartışmalıdır.
IP Adreslerini Bulmak
- Statcounter adresine girin ve üye olun.
- Projeler kısmında > Add New Project tıklayın.
- Web site adresi ve proje adını doldurduktan sonra Add project tıklayın.
- Karşınıza çıkan Default Statcounter kodunu kopyalayın.
- Web sitenizin <body> ve </body> etiketleri arasına kodu yapıştırın ve kaydedin.
Bu işlemlerden sonra, web sitenize giriş yapan ziyaretçilerin IP adresleri, cihaz türleri, cinsiyetleri ve yaş aralıkları gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Statcounter’a giriş yaptıktan sonra sol menüde Visitor Activity kısmına tıklayarak IP adreslerini görebilirsiniz. Kaç sayfa gezdiklerini ve kaç defa reklama tıkladıklarını inceleyebilirsiniz.
Adwords Panelinden IP Adresi Engellemek
- Adwords Panelinize giriş yapın.
- IP adresini engellemek istediğiniz kampanyaya tıklayın.
- Ayarlar > Ek Ayarlar > Hariç tutulan IP’ler kısmına tıklayın.
Engellemek istediğiniz IP adreslerini buraya ekleyebilirsiniz. Örneğin, 123.4.5.67 şeklinde yazabilirsiniz. Eklerken IP adreslerinin alt alta olmasına dikkat edin.
Google Arama Ağı İş Ortaklarını İptal Etmek
Google arama reklamı verdiğinizde, Google Adsense kullanan sitelerde reklamlarınızın görünmesi her zaman ek avantaj sağlamayabilir. Eğer bir hizmet sektörü iseniz, yalnızca arama reklamlarında görünmeniz yeterlidir. Ürün satışı yapıyorsanız, Google Arama Ağı iş ortaklarında reklamınızı gösterebilirsiniz. İş ortakları web sitelerinden reklamınızı kaldırmak için Adwords panelinize giriş yapın > Ayarlamak istediğiniz kampanyaya tıklayın > Ağlar > Görüntülü Reklam Ağı seçeneğini iptal edip kaydetmeniz yeterlidir.
Google Adwords Reklam Vereceğiniz Konumu ve Hedefi İyi Belirlemek
Reklam verdiğinizde hedef kitlenizin bulunduğu alanları iyi tanımlamanız önemlidir. Hizmet sağlıyorsanız, size 100 km uzaktaki bir iş için gitmeyeceğinizi bilirsiniz. Dolayısıyla, hızlı bir şekilde müşteri edinmek için reklam alanınızı hedeflemeniz önemlidir. Bulunduğunuz bölgenin 30 km çevresine reklam vermeniz, daha fazla verim almanızı sağlayacaktır.
Google Adwords Konum Belirlemek
- Google Adwords hesabınıza giriş yapın.
- Kampanyanıza tıklayın.
- Ayarlar > Konumlar seçeneğine tıklayın.
Bu alanda reklamınızın görüneceği alanları iyi seçmelisiniz. Yakın çevreyi hariç tutmak da faydalı olacaktır. Reklam alanınızı seçtikten sonra, Yer seçenekleri butonuna tıklayın ve “Varlık: Hedeflediğiniz yerlerde bulunan veya bu yerlere düzenli olarak giden kullanıcılar” seçeneğini seçerek kaydedin. Böylece, reklam vereceğiniz alanı belirlemiş ve bu alanda yaşayan insanları hedeflemiş olursunuz. Böylece gereksiz tıklamaları önleyebilirsiniz.
Remarketing (Yeniden Pazarlama) Reklamları Vermek
Arama ağı reklamları verdiğinizde, Google Analytics ve Adwords (Ads) verilerini bir veri halinde toplamalı ve bu ziyaretçilere Remarketing Reklamları sunmalısınız.
Remarketing (Yeniden Pazarlama) Reklamları Nasıl Verilir?
- Reklam kampanyanıza tıklayın.
- Hedef Kitle > Hedef Kitleler seçeneğine tıklayın.
- Gözat > İşletmenizle etkileşimde bulunma biçimleri > Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar seçeneğinde hedef kitlenizi seçin.
- Kaydet butonuna tıklayın.
Yeniden Pazarlama Reklamlarınız artık yalnızca seçtiğiniz hedef kitleye görünecektir (daha önce web sitenizi ziyaret eden kişilere). Remarketing (Yeniden Pazarlama) Reklamları hakkında daha fazla bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Google Adwords sahte tıklama ve saldırılarına karşı birçok yöntem bulunmaktadır; hem manuel olarak uygulananlar, hem de özel yazılımlar kullanılarak gerçekleştirilen yöntemler mevcut. Eğer işinize odaklanmak istiyorsanız ve bir Adwords uzmanının reklamlarınızı yönetmesini istiyorsanız, hemen buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.